top of page

BLOG: Circulair kantoormeubilair van opgevist plastic


Circulariteit is het nieuwe toverwoord. En terecht. Onze leefomgeving heeft het nodig dat we snel anders gaan denken, maar vooral anders gaan doen. Ontwerpers kunnen het voortouw nemen in het toepassen van circulaire materialen. Ook Beyunic vindt het belangrijk dit onderwerp op de kaart te zetten. No time to waste to put waste to use.


Op de materialenbeurs Materia Xperience werd ik geïnspireerd door de veelheid aan duurzame en circulaire materialen die ontwerpers nu al ter beschikking staan. Hoe mooi is het als je klanten kunt adviseren te kiezen voor opties die bijdragen aan een betere wereld, zonder concessies te doen aan design en kwaliteit. De volledig circulaire kantoormeubel lijn van Vepa i.s.m. Plastic Whale is daarom een voorbeeld dat extra aandacht verdient.


Onder de naam Plastic Whale Circular Furniture is een prachtige tafel en (vergader)stoel ontworpen. Dit bijzondere meubilair wordt vervaardigd uit Amsterdams grachtenplastic en pakt daarmee direct het probleem van de plastic soup aan. Plastic Whale vist zelf al het plastic op, dat nodig is voor de vervaardiging van het product. Alle onderdelen worden zo geproduceerd dat ze aan het einde van de levensduur gedemonteerd kunnen worden om als nieuwe grondstof te dienen – met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Plastic Whale en Vepa Projectmeubilair hebben LAMA Concept in de arm genomen voor de conceptontwikkeling van de meubellijn. Het resultaat is een oogstrelend concept dat past in elk kantoorinterieur.


Sinds 2011 zet Plastic Whale zich in voor plasticvrije wateren. Dit doet de organisatie door economische waarde te creëren uit afval, met de betrokkenheid van zoveel mogelijk burgers, bedrijven en overheidsinstanties. Tot op heden heeft de organisatie vele tienduizenden PET-flessen uit het water gevist, die vervolgens werden geupcycled tot hoogwaardige designsloepen. Met diezelfde sloepen vist Plastic Whale nu naar plastic afval voor de vervaardiging van de volledig circulaire kantoormeubellijn. In 2017 viste de organisatie in Amsterdam ruim 40.000 PET-flessen op. Voor de productie van de meubellijn zijn echter veel meer flessen nodig. Daarom wil men nu de pijlen ook op het buitenland gaan richten, waar de plastic soep een nog groter probleem vormt. #circulairontwerpen #circulairkantoormeubilair


bron: Vepa en Plastic Whale

Comments


Blog van shit naar hit
bottom of page