top of page

BLOG: Van Shit naar Hit

Bijgewerkt op: 15 jun. 2020Of je nou klein of groot bent, elk bedrijf of merk heeft nu uitdagingen van formaat. Want ook nu de lockdown langzaam versoepelt, lijkt ‘business as usual’ niet (meer) aan de orde. En juist dát biedt kansen. Want wie erin slaagt om de relevantie en zin van zijn bedrijf, merk of product duidelijk te maken aan de bewuste consument van morgen, heeft alle kansen om deze situatie om te denken van 'shit' naar 'hit'.

Juist nu ligt er een uitgelezen kans om te zien waar je als product, merk of bedrijf echt voor staat en waar je waarde toevoegt. Klopt je aanbod nog? Ook als je klant minder kan of wil besteden? Waarin maak je dan het verschil? Waar leg je de focus? Hoe duurzaam ben je of wil je zijn? Heel eerlijk… er is de laatste decennia vooral onnoemelijk veel keuze(stress) toegevoegd. Waarbij we consumenten verleiden tot het consumeren van dingen die ze vaak al hebben. Of niet nodig hebben. In retail bieden winkels en ketens steeds vaker meer van hetzelfde. En lijkt positioneren op prijs het adagium geworden in plaats van kwaliteit, service of uniciteit.

Maar als je klanten alles overal kunnen kopen, waarom kopen ze dan bij jou? Wat maakt jouw merk, product of bedrijf een must have, must be of must see? Corona bracht online shopping in een stroomversnelling. Ook de hardcore analoge shoppers weten nu digitaal de weg te vinden. Online is booming. Maar ook daar wordt het dringen geblazen, is opvallen steeds moeilijker. Enkele grote platforms blijken de winnaars. Vanuit gemak, efficiency, functionaliteit en prijs.

Vitamine C

En toch. We missen iets. Iets dat internet of robotisering weliswaar kan versterken, maar nooit kan vervangen. We missen een cocktail van vitamine C: Contact, Collectivisme en Creativiteit.

Contact

Het is misschien vreemd om in Corona-tijden contact te bewieroken. Maar wij zijn sociale wezens. We gedijen het beste bij contact. Worden we blij van. Contact geeft energie en vertrouwen in de toekomst. Of het nou 1,5 meter uit elkaar is, of digitaal. Dat contact met je klant is essentieel in het Nieuwe Nu. Vraag naar wat je voor je klant kunt betekenen. Vertel welke oplossing je biedt. Of welke ervaring. Of service. Zodat niet alleen het leven van je klant makkelijker, leuker of beter wordt, maar het liefst ook van onze planeet.

Collectivisme

We komen uit een tijd van hyperindividualisme. Van totale focus op onszelf. En vervolgens is de eenzaamheid nog nooit zo groot geweest. Daarom rijst de vraag; blijven we focussen op de buitenkant, op wát we zijn? Of gaan we herwaarderen wíe we (willen) zijn, aan welk doel we willen bijdragen en waarom we ertoe doen. Niet alleen als mens, maar ook als merk of organisatie. Corona laat ons zien dat samenwerken in het belang van een groter geheel gewoon kán. Daar voelen we ons nog goed bij ook. Het Nieuwe Nu lijkt kansen te bieden aan merken en organisaties die de kracht van samen omarmen en groei -puur om de groei- kunnen omzetten naar groei om de bloei.

Creativiteit

Als iets de laatste maanden duidelijk is geworden, dan is het dat de ongelofelijke creativiteit, oplossingsgerichtheid en -bereidheid van zowel consumenten als bedrijven, bureaucratie, muurtjes, hokjes en tuintjes kan laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zara en Auping maken mondkapjes voor zorgpersoneel, Bavaria desinfecterende handgel van alcohol. Van Lego worden desinfectierobots gemaakt en een persluchtleverancier maakt beademingsapparatuur. Die omschakeling wordt gerealiseerd in dagen in plaats van jaren. Omdat het nodig is. En omdat het kan. Creativity makes the world go round. Dat is waarin ik geloof. Dat is waar ik zelf ook energie van krijg. Als we samen onze creativiteit de ruimte geven, is de sky the limit. Zolang je maar goed kadert wat je wilt bereiken, waar je sterk in bent en wat je wilt betekenen. En vervolgens glashelder vertelt wat je doet en waarom je dat doet. Dat raakt je klant. In hoofd én hart.

Zeker. Corona is een onwaarschijnlijke tornado die we niet aan zagen komen. Eentje waarvan we wellicht nog de nodige klappen mogen verwachten. Er zullen bedrijven omvallen. Werkloosheid en daarmee koopkracht en consumentenvertrouwen krijgen een flinke deuk. Dat is eng en onzeker. Maar deze reality check biedt ook kansen. Aan mensen, merken en bedrijven die geloven dat het mogelijk is om van 'shit' naar 'hit' te gaan. En daar vol voor durven gaan. Het kán niet alleen anders. Het móet ook anders.

Kansen in het Nieuwe Nu Dus is het tijd om met de veren te schudden. Na te denken over morgen in plaats van vandaag. Ik daag ieder merk, bedrijf of organisatie uit. Ga om-denken. En ver-denken. Niet over wat was, maar over wat kan zijn. Geen onrealistische luchtfietserij, maar juist heel pragmatisch. Wil je hulp om vanuit je eigen DNA op zoek te gaan naar kansen in het Nieuwe Nu? Stuur me dan een berichtje. Ik help je graag met een dosis vitamine C!Commentaires


Blog van shit naar hit
bottom of page